ncb house in Lisbon  (2018/…)

ongoing project…

​

In the Alto da Ajuda district, built between 1938 and 1940, you will find one of the few semi-detached villas, still in its original configuration. A Class A, type 2 housing, designed by Eugénio Correia in 1934. The purpose of this intervention is to expand the existing 56m2 of gross floor area, maintaining the existing volume, integral and recognisable. The first phase of rehabilitation will allow to consolidate the existing and make room for the second phase, making the whole, a NZEB housing.

S.E.R. Sustainable Evolutive Residence (2007/2010)

FIRST PRIZE - SAIE - SELECTION AWARD 2009, Bologna, Italy

​

The starting point for this project was a reflection on the life cycle of human being ['ser' in Portuguese means 'a being' and 'to be'], the need to think of globally of the issue of housing/shelter outside urban areas… The engine of the house is the only irregular volume that contains the kitchen and the bathrooms. This element, which has the task of providing power, hot water, collection and distribution of water, also regulates the natural flow of air through a chimney effect, organizing the structure of the house…

CS HOUSE - Apartment roof expansion. Lisbon. (2006/…)

on construction…

​

In an area of 80 square meters emerges a central system, the spine of the house, that separates the day from the night areas and gathers all the house accessories and services. The birch-covered volume follows the inclination of the roof and at its top becomes into a chimney that distributes both the air flow, daylight and energy, just as its shape suggests in the lobby…

COCOON HOUSE - Apartment roof expansion. Lisbon 2000.

The need to add a floor to a building dating from the early twentieth century, whose volume had been previously licensed, launched the challenge of finding a link between a dated living space and a contemporary one. A longitudinal division of space was the first option, allowing for the creation of two areas: one built and one empty. The first, the machine, defined by panels of birch plywood that can closing of according to the functional requirement of the living area, containing a room, the stairwell, a bathroom and the kitchen area….

Photos by ultimasreportagens.com

INTNL SOLAR BUILDING DESIGN COMPETITION 2007

SECOND PRIZE - 2007, Beijing, China

Today, more than architectonical style , the need of a sustainable house take us to re-think about building in a GLObal way. A special characteristic of the site and the loCAL culture lead us to understand the specific needs. GLOCAL architecture is the future… Sustainable machine.

The volume contain all the services of the house and all the technical supplies. Is intimately linked to the ground, as a part of it, showing itself through the rythmated chimneys. It connect with the living spaces through corridors… 

SOARES HOUSE - Apartment refurbishing. Lisbon 2004.

​

Re-inhabiting the city today often involves re-designing existing spaces, configured for our traditional needs and lifestyles to new ways of experiencing our own space and of sharing it. A brake to this “morphological mutation” of existing homes, in order to respond to our habits, is often the absence of a massive budget, not always accessible to all who dream. This flat, of about 100 square meters, was acquired with the awareness that work would required, at least, at the level of infrastructure..

Photos by ultimasreportagens.com

ARNEIRO HOUSING - Montemor-o-Novo, 2008

​

The most important parameters that organised and dictated the rules of this project, at the outset, looking to merge themselves, were: the relation buildings-landscape; exposure to the sun and ventilation: the hierarchy between the living spaces inside the house. Visits to the site and the impact on the landscape, made us reflect on the concept of dispersed housing and its integration in the landscape. The suggestions and wishes addressed in the landscaping plan for the use of land, and the premise of energy efficiency complemented the picture, directing our research to the construction of an inhabited landscape.

INTNL DESIGN COMPETITION - SAUDI HOUSE 2003

HONORABLE MENTION - 2004, Riyads, Saudi Arabia

​

The research for a "modern life style" in a Saudi house started from the most sacred needs of the future owners, social-cultural and climatic ones. The clear hierarchic structure of public and private spaces linked with the necessity of a climatic comfort, explains how important could be a correct solar orientation as much as a bright use of "patios". A "modern" Saudi House, capable of sustains itself, smart in the use of resources, a place reflecting the soul of the inhabitants.